Полезни съвети

Как да се предпазите от загуба на важна информация

  1. При закупуване на нов компютър, разделете твърдият си диск (хард диск) поне не две части - запазвайте важната за вас информация в частта без инсталиран windosws;
  2. Преместете "Моите документи" ("My documents") в устройството различно от инсталацията на "windows";
  3. Съхранявайте важната за вас информация на повече от един носител (вашият хард диск е вид носител), добре е периодично да копирате важните за вас неща на място различно от персоналният Ви компютър (CD, DVD, Blue-ray, външен хард диск и т.н.).
  4. Дефрагментирайте и сканирайте хард диска си поне веднъж месечено, особенно ако използвате малки файлове.
  5. Ако искате компютърът Ви да Ви служи вярно дълго време - не правете компромис с компонентите опитвайки се да спестите пари, използвайте качествени компоненти - особенно "захранване" и "дънна платка".
  6. Ако кабела на интернет доставчика Ви минава по фасадата на сградата или по осветителните стълбове, не включвайте кабела директно в компютъра (не изполсвайте LAN-картата на вашата дънна платка). При евентуална буря и светкавици, в повечето случаи изгаря дънната платка и компонентите, които работят на 12V (хард диска Ви работи на и на 12V). В тоя случай е добре да използвате специални устройства (Surge protector) като розетки (МОВ), online i offline UPS с вход за кабела Ви за интернет и др. или да си поставите допълнителна PCI LAN карта.
  • Отностно офиси - добре е да имате файлов сървър, който всеки ден да събира важната информация от офисните компютри, а още по добре е веднъж седмично да се прави "backup" на сървъра на носител извън офиса Ви - така ще си спестите главоболията си при пожари, наводнения, софтуерна проверка и др.

 

Видове носители:

  1. Магнитни ленти - може да Ви звучи странно, но в миналото са били доста разширен носител на информация. Нашата представа за магните ленти от близкото минало в повечето случай се свързва с музика и филми. Но освен това върху магнитните ленти са се записвали и фаилове и програми както в днешно време записваме върху "твърдите дискове", "CD", "DVD" и т.н.
  2. Дискети - дискетите са по-съвъшенни магнитни носители подобни на лентите. Там за първи път се появяват термини като "пътечки", "сектори" и т.н. Предимството им спрямо магнитните ленти е, че са по-компактни и по-лесни за работа, но и двата носителя са били подвластни на макгнитните полета и лесно записаната върху тях информация се разваля. Необходимо да знаем начина, по който информацията се записва и чете, за да придобием по-ясна представа за начините на възстановяване на инфорацията, но на всеки от носителите ще се спрем поотделно.
  3. Компактдискове - (Compact disk, CD, CD-rom) са оптични носители на информация. Те се изработват от поликарбонат, върху който е е залепен светлоотражателен слой (и след това етикет). Ето защо обрано на повечето "поверия" компактдиска не трябва да се поставя с "етикета" надолу, тъй като светлоотражателният слой е защитен от 1,2мм поликарбонат, а отгоре - само от лак и/или етикет

Следва продължение.

CYPECAD
Подпорни стени
Оразмеряване на колони
Метални и комбинирани конструкции
Архитектурен софтуер
AutoCAD алернатива
CAD за APPLE
CAD за APPLE
CYPE